HSV Sport en Genoegen,  Lijsterbesstraat 20, 4542 CE Hoek, Nederland  Kamer van Koophandel 40302172  Ontwerp ©E-mail ledenadministratie AT hsvsportengenoegen.nl Ontwerp © 2024 @M           Blue Top Hat Webdesign © 2024 HSV Sport en Genoegen Leden Info Nieuws 2024 Bestuur Contact Home UPDATED Saturday 03-02-2024 20:12 Disclaimer Privacyverklaring Web site info check bijgewerkt   04-02-2024 HSV Sport en Genoegen Hoek Over ons 1ste Kreek 1ste Kreek Een eenzame visser 1ste Kreek, lepelaar

Hengelsportvereniging Sport en Genoegen Hoek faciliteert het vissen op beide kreken  en draagt mede zorg voor de natuurlijke omgeving van de kreek en de oevers.


HSV Sport en Genoegen Hoek

Introductie


De hengelsportvereniging is opgericht in 1946 met als hoofddoelstelling het bevorderen van de hengelsport, zowel op het binnenwater als op de zee. De hengelsportvereniging huurt het visrecht (schubrecht) op beide kreken van het Waterschap Scheldestromen.  Het visstandbeheer, de controle en het onderhoud van het schubvis bestand en kwaliteit  van het kreekwater hebben in samenspraak met het Waterschap onze aandacht.


De leden van de hengelsportvereniging, zijn bijna allemaal actieve sportvissers, meestal op het binnenwater maar ook op de zee. Hengelsportleden houden van het vissen als hobby en genieten tijdens het vissen van de rust en stilte en meestal van de prachtige natuur aan het viswater.

Met uitgifte van visvergunningen, zowel jaar- als weekvergunningen, faciliteren wij de hengelsport  op beide kreken op een laagdrempelige manier.


Op de beide kreken zijn er een aantal vissteigers gebouwd - met vergunning van het waterschap - door leden van de vereniging. De vissteiger-eigenaren hebben hiervoor een speciale vissteiger vergunning die elk jaar wordt vernieuwd.

Jaarlijks organiseren wij voor onze leden van de hengelvereniging 4 clubwedstrijden op de Kreken en 4 clubwedstrijden op de Westerschelde.


De eerste en tweede kreek liggen in de Lovenpolder met prachtige flora en fauna.    Beide kreken zijn door het verbindingskanaal met elkaar verbonden en vormen een groot viswater. De kreken zijn rijk aan vele zoetwatervissoorten, de meeste inheemse vissoorten komen op beide kreken voor. De Hoekse kreken zijn in de wijde omgeving bekend als ultiem karperwater, zoals schubkarper, spiegelkarper, rijenkarper, boerenkarper, kroeskarper, graskarper.

Voor karpers geldt een meeneem verbod.       

Ter bevordering van een gezonde visstand worden regelmatig visuitzettingen gedaan.


Na enkele jaren afwezigheid is er op de Hoekse kreken weer een beroepsvisser die het palingrecht pacht. Zoals in de rest van Nederland is onder andere door de terugloop van de natuurlijke trek van de glasaal de palingstand op de kreken zeer sterk teruggelopen. Sinds eind jaren zeventig is er op de Hoekse kreken geen natuurlijke trek van glasaal vanuit zee meer mogelijk evenmin trek van volwassen aal naar open zee. Waterbouwkundige obstakels vormen een onneembaar obstakel en blokkeren tot op heden deze natuurlijke trek van glasaal en volwassen paling.


    “Een miljoen Nederlanders voetballen, maar ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders beoefenen een heel andere sport. Ze vissen (28 mei 2012)”

—Quote ‘Eenvandaag.NL’